Ostin viikko sitten ihan ensimmäisen Senior-ruoan Eetulle. Tottahan se on, huhtikuussa päästään näyttelyissäkin jo veteraaniluokkaan ja ikää alkaa kertyä. Halusin näin jo hyvissä ajoin perehtyä vanhan kissan erityistarpeisiin ravinnon suhteen. Eri ruoanvalmistajilla vaihtelee suuresti sekin, minkä ikäiselle kissalle suositellaan Senior-ruokia.

Mirjam Numminen ottaa huomioon (netissä löytyy täältä) vanhan kissan ruokinnassa mm. seuraavia asioita: niille tulisi tarjota energiapitoista ruokaa ja enemmän rasvaa, sillä vanhan kissan ruoansulatustoiminnot heikkenevät iän myötä. Myös liian kalsiumin antamista tulisi välttää, sillä ylijäämä varastoituu ja rasittaa sydäntä, maksaa ja munuaisia. Mitä sitten käytännössä? Mirjam suosittelee Rafaelon kiusausta ja ruokavaliota jossa on paljon lihaa ja lisäksi märkäruokia (sivustollaan suosittelee pentumärkäruokia, mutta nykyäänhän Senioreille on omiakin).

No, yllä mainittu on melkeinpä sellainen ruokavalio mikä meillä on Eetulla tällä hetkellä. Rafaelon kiusausta en ole koskaan tehnyt, sillä takaraivossa on sellainen ajatus, että ei se meillä maistuisi. Täytyypä joskus ottaa itseään niskasta kiinni ja kokeilla.

Otin tähän vertailtavaksi kaksi vastaavaa ruokaa Adult- ja Senior-versioina. Animonda Carny Adult Beef + Heart sekä Animonda Carny Senior Beef + Turkeyhearts. Hymähdin, kun huomasin että ainoat erot näissä ovat seuraavat: Raakavalkuaista on Seniorissa 0,5 % vähemmän, samoin kuin raakarasvaa. Raakakuitua on Seniorissa 0,1 % vähemmän, kun taas kosteuta 1 % enemmän. Muuten tuoteselosteet ovat täysin samanlaiset, joten maallikon aivoilla tuntuisi eneemmänkin nimelliseltä syöttää tuota Senior-ruokaa. Kittenin ja Adultin välillä on paljon suurempi ero.

Tässä vielä muutama huomio eri valmistajien ikärajoista, eli missä menee raja Adultin ja Seniorin välillä:
- Royal Canin 10 vuotta
- Hill's 7 vuotta
- Animonda 7 vuotta
- Whiskas 8 vuotta

Tämä siis näyttäisi vaihtelevan kovasti, eli mennään ihan omistajan pään mukaan. Selväähän se on, että 7 vuoden aikaan alkaa ikääntyminen, mutta siirtyäkö sitten jo siinä näihin Senior-ruokiin. Katsellaan, eihän tässä vielä mitään ikivanhoja olla. Pörrille elämä maistuu, ja se on pääasia.

IMG_5564m-large.jpg